با توجه به افزاش قابل توجه قیمت مسکندر سال های اخیر اکنون شاهد استقبال مردم از پیش خرید ملک هستیم ولی از زمانی که موضوع پیشفروش آپارتمان به صورت جدی رونق پیدا کرده، همیشه مشکلات و اختلافاتی میان فروشنده، خریدار و شرکت پیمانکار وجود داشته است که باعث شده پروندههای زیادی در مراکز قضایی شکل بگیرد. با توجه به این مسئله درسال 1389 قانونگذاران به این فکر افتادند که قانون پیشفروش آپارتمان را تدوین و تصویب کنند. در نتیجه قانون پیشفروش آپارتمان در 25 ماده و چهار تبصره تصویب شده است که در آن به صراحت اعلام شده پیشفروشنده باید احداث یا تکمیل واحد ساختمانی با ویژگیهای مشخص را در زمین معین شده به صورت آپارتمان انجام داده و در نهایت آن را به پیشخریدار که مالک رسمی و آتی آپارتمان مورد نظر است، تحویل دهد.
اولین و مهم ترین مرحله این است که فروشنده بعد از دریافت پروانهی ساختمان از شهرداری و تنظیم شناسنامهی فنی مستقل برای هر واحد آپارتمان که مشخصات و جزئیات کامل درج شده است، اقدام به درج آگهی و تبلیغات میکند.
تنظیم قرارداد پیش فروش باید در نزد یکی از دفاتر اسناد رسمی صورت پذیرد و مشاوران املاک موظفند پس از انجام مذاکرات مقدماتی، طرفین را برای تنظیم سند رسمی این قرارداد به همان دفترخانه ارجاع بدهند و نمیتوانند رأسا اقدام به تنظیم این قرارداد نمایند و در غیر این صورت مجرم تلقی میشوند.
اگر سرمایهگذاران بدون تنظیم سند رسمی یا بدون اخذ مجوز برای انتشار آگهی اقدام به پیش فروش ساختمان کنند به حبس از نود و یک روز تا یکسال یا جریمهی نقدی به میزان دو تا چهار برابر وجوه و اموال دریافتی محکوم میشوند.
1: مشخصات و جزئیات آپارتمان امکانات واحد آپارتمان شامل شمارهی طبقه و واحد، مساحت واحد و تعداد اتاقها، تعیین پارکینگ و انباری. همچنین مشخصات فنی و معماری ساختمان مانند تعداد واحدها و طبقات کلی ساختمان و نوع کاربری و موقعیت آن، سیستم گرمایش و سرمایش، نوع مصالح ساختمانی و نمای بیرونی آن و بهطور کلی هر موردی که در پروانهی ساخت و شناسنامهی فنی هر واحد قید شده یا عرفا در قیمت آن میتواند مؤثر واقع شود.
2: قیمت واحد آپارتمان باید کاملا مشخص باشد و تعداد اقساط و نحوهی پرداخت آن بر اساس توافق طرفین ذکر شود و پیشخریدار به تناسب اقساط پرداختی، مالکِ ملکِ پیشفروش شده می شود.
3: زمان تحویل زمان تحویل واحد آپارتمان زمان اتمام پروژه و تحویل واحد مذکور و تنظیم سند رسمی انتقال قطعی نیز باید مشخص شود
4: مساحت واحد آپارتمان در صورتی که مساحت واحد تعیینشده بر اساس صورتجلسهی تفکیکی، کمتر یا بیشتر از مقدار مشخص شده در قرارداد باشد، قیمت آن بر اساس نرخ مندرج در قرارداد محاسبه میشود. اگر مساحت واحد تا ۵ درصد بیشتر باشد، هیچکدام از طرفین نمیتوانند معامله را فسخ کنند اما اگر از ۵ درصد بیشتر باشد، تنها خریدار میتواند معامله را فسخ کند یا مبلغ اضافه را پرداخت کند. همچنین اگر مساحت واحد تحویل داده شده کمتر از ۹۵ درصد مقدار توافق شده باشد، پیشخریدار میتواند معامله را فسخ کند یا قیمت آن را به نرخ روزِ بنا و نظر کارشناس کسر کند. البته در تمامی مواردی که به علت تخلفات پیشفروشنده، معامله از جانب پیشخریدار فسخ میشود، ایشان موظف است یا از طریق مصالحه بین طرفین یا برآورد کارشناس که طرفین بر انتخاب وی رضایت دارند، خسارت وارد شده به پیشخریدار را جبران کند.
5: بیمه از دیگر وظایف پیشفروشنده بیمه کردن مسئولیت خود در قبال خساراتی است که ممکن است از عیب بنا یا تجهیزات و خسارات ناشی از عدم رعایت موازین قانونی، در مقابل خریدار یا اشخاص ثالث باشد و اگر خسارات وارد شده بیش از مبلغِ پرداختیِ بیمه باشد، پیشفروشنده ضامن مابهالتفاوت بوده و بایستی از عهدهی خسارت برآید. قابل ذکر است که واحد پیشفروش شده یا مبالغ دریافتی بابت آن، قبل از انتقال رسمی به پیشخریدار نمیتواند به نفع پیشفروشنده یا طلبکار وی توقیف و تأمین شود.
6: انتخاب داور متشکل از داور منتخب پیشفروشنده و داور منتخب پیشخریدار و یک داور است که طرفین بر آن رضایت داشته باشند و اگر نتوانستند توافق کنند داوری از طرف رئیس دادگستری شهرستان معرفی میشود که در صورت نیاز نیز میتوانند از نظر کارشناسان رسمی دادگستری محل نیز کمک گیرند. آیین داوری در این زمینه نیز تابع مقررات آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب است.
با توجه به مطالب گفته شده پیش فروش و پیش خرید آپارتمان پیچیدگیهای زیادی دارد. بنابراین باید تلاش کنید از همان ابتدا چه از سمت پیشفروشنده و پیشخریدار همه چیز شفاف باشد تا مشکلی برای خریدار وفروشنده پیش نیاید و خرید وهمچنین فروش بی نقصی داشته باشید.